Dr. Timár András

Színháztörténész, tanár. A Szentendrei Teátrum 50 évét feldolgozó kutatás szakmai vezetője. Tanári pályáját 1999-ben a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban és az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban kezdte, ahol magyar nyelv és irodalmat, illetve színház- és drámatörténetet tanított. 2009-től a Károli Gáspár Református Egyetem Színháztudomány Tanszékének, 2016-tól pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Médiaintézetének is megbízott előadója.

Egyetemi tanulmányait az ELTE BTK Magyar nyelv és irodalom szakán, illetve a Veszprémi Egyetem Színháztudomány szakán végezte. A Pécsi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájában tanult, doktori disszertációjának témája nemzeti drámáink kortárs magyar színházi újraértelmezései, újrarendezései.

2013–15 között a Theatron színháztudományi folyóirat szerkesztőbizottsági tagja és szerkesztője. 2013-tól a Philther-projekt (A színházi net-filológia), a magyar színháztörténet elmúlt évtizedeinek kánonját kutató munkacsoport tagja. A 2017-ben a Magyar Filmkritikusok Díja – A legjobb kisjátékfilm díjával kitüntetett produkció művészeti vezetője volt (Fizetős nap, Bernáth Szilárd, 2016).